2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

KELIAUJAME TIK SU RANKINIU BAGAŽU!

Turbūt ne vienas iš mūsų pirkdami lėktuvo bilietus stengiamės sutaupyti ir neišleisti didelių sumų. Tačiau šiais laikais, tai darosi vis sunkiau padaryti, nes norint į kelionę pasiimti didelį lagaminą, reikia pakloti nemenką pinigų sumelę, gaunasi beveik tas pats, kaip nusipirkti dar vieną papildomą vietą lėktuve. Norėdami to išvengti daiktų pasiimame tik tiek, kiek reikia, o dar tiksliau, tik tiek, kiek telpa į rankinį bagažą. Tai gi, ką svarbiausia reikia žinoti keliaujant tik su rankiniu bagažu? 
Dydis
Rinkdamiesi lagaminą atkreipkite dėmesį į jo dydį bei svorį. Dažnai minkštos rankinės yra lengvesnės nei įprasti lagaminai, o rankinis bagažas paprastai gali siekti tik iki 10 kg ar kai kur tik iki 8 kg, tai reiškia, kad kuo lengvesnė tašė, tuo daugiau daiktų tilps. Ryanair rankinio bagažo išmatavimai negali viršyti 55x40x20cm, Wizzair rankinis bagažas nuo 2012.10.24 skirstomas į 2 tipus: mažesnį (iki 42x32x25 cm) ir didesnį (iki 56x45x25 cm). Mažesnis rankinis bagažas gabenamas nemokamai, o už didesnį mokama 35 Lt priemoka (skrydžiui į vieną pusę, kai mokama iš anksto).

„Iškeliauju, o rūbų spinta iškeliauja su manimi“
Manau, daugelis iš mūsų pakuodamiesi daiktus kelionei prisiima krūvą nereikalingų rūbų, kurie taip ir lieka neištraukti iš lagamino visos kelionės metu. Turbūt tai aktualiau merginoms, nei vaikinams, nes mes daiktus kraunamės taip:  „Šitą įsimesiu, nes man jo gali prireikti!” (Ar ne taip?) Todėl, manau, geriausias patarimas šiuo klausimu būtų susidaryti reikalingiausių daiktų sąrašą (pagal numatomas oro sąlygas; veiklos sritis), kuris galbūt praverstu ir ateityje. Blogiausiu atveju (jei jau į rankinį bagažą daiktai niekaip netelpa) yra vakuuminiai maišai, su kuriais ne tik sutaupysite vietos, bet ir išlaikysite rūbus nesusiglamžiusius.

Kosmetika
Ir vėl svarbi tema merginoms, kurios neįsivaizduoja kaip galima išgyventi savaitę be makiažo. Gariausia pasiimti tik pačias reikalingiausias priemones (tai gali būti specialus kremas veidui, lęšių skystis ar „ant galo“ likusi dantų pasta) arba kosmetikos mėginėlius, bet svarbiausia atsiminti, kad važiuojate į civilizuotą kraštą, kur parduotuvės nėra kažkoks atradimas (na šiuo atveju nekalbu apie Afrikos džiungles ar Sibiro taigą).

Draudžiama rankiniame bagaže vežtis:
  •          Smailūs/ašmeniniai ginklai ir aštrios detalės (išskyrus saugius ar vienkartinius skustuvus su uždaromais peiliukais).
  •          Buki daiktai, galintys sužaloti (visų rūšių vėzdai ir lazdos; kajakų ir kanojų irklai, riedlentės...).
  •          Šautuvai, žiebtuvėliai ir ginklai ar objektai, atrodantys, kad gali iššauti ar sukelti žalą.
  •          Sprogstamosios ir degios medžiagos (įskaitant alkoholinius gėrimus, stipresnius nei 70 %).
  •          Cheminės ir toksinės medžiagos.
  •          Kita: daiktai, kurių gabenimas yra uždraustas įstatymais, vyriausybės arba reguliavimo tvarka, kuriuos išleido šalys arba valstijos, iš kurių, į kurias ar virš kurių norima gabenti daiktus. Tarp bagažo esantys maisto produktai, dėl kurių gali būti sugadintas kitas bagažas.

Maistas
 Rankiniame bagaže leidžiama turėti tik nedidelius skysčių kiekius. Skysčiai turi būti atskiruose, ne didesniuose nei 100 mililitrų, induose ir visa tai turi sudaryti ne daugiau nei 1 litrą užsegamame permatomame krepšelyje. Vienas krepšelis – vienam keleiviui (tokius maišelius galite nusipirkti oro uostuose).

Skysčiais rankiniame bagaže laikomi:
  • vanduo ir kiti gėrimai, sriubos bei sirupai;
  • kremai, losjonai ir aliejai;
  • hermetiškų indų turinys, skutimosi putos, kitos putos ir dezodorantai;
  • kvepalai;
  • pastos, dantų pasta;
  • purškiamieji skysčiai;
  • skystųjų ir kietųjų medžiagų mišiniai;
  • geliai, plaukų ir dušo geliai;
  • blakstienų tušas.

Kai kuriose šalyse, pvz., Prancūzijoje, sūris gali būti laikomas “geliu” ar “pasta”, o tai yra skysčiai, kuriems taikomi 100 ml apribojimai.
ES šalyse maistą vežti rankiniame bagaže galima.
Ne ES šalyse, pvz., Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, JAV, maisto produktai bagaže nepripažįstami, tad juos gali tekti arba suvalgyti, arba išmesti. Vaisiai ir daržovės laikomi greitai gendančiais produktais, o tokių produktų vežti negalima.

Nedraudžiama vežtis rankiniame bagaže kelionės metu skirtus vartoti vaistus ir dietinius gaminius, maistą kūdikiams. Gali būti paprašyta įrodyti, kad minėtieji gaminiai jums būtini (vaistų ir dietinių gaminių įrodymui užtenka pažymos ar vaistų pasą).

Tikiuosi šie patarimai pravers bandantiems keliauti tik su rankiniu bagažu, na, o jei reikalingų daiktų kartais daugiau nei vietos rankiniame bagaže, tai  pigių skrydžių bendrovių (pvz., Ryanair) bagažo registracija internetu savarankiškai gali kainuoti gerokai mažiau nei oro uoste prieš pat skrydį. Tad besiruošiantiems keliauti su registruotu bagažu patartina jį užregistruoti iš anksto. Išankstinė bagažo registracija

1 komentaras:

  1. Esu kažkur skaičiusi, jog Ryanair lagamino išmatavimai gali kažkiek skirtis nuo normos. Nors tokių niekada neteko matyti.

    AtsakytiPanaikinti