2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

VERKNĖS UPĖ – NE NOSIES KRAPŠTYMUI

Verknės upė

Lietuvos upės – puikus nuotykis, nenusileidžiantis užsienio šalių teikiamiems malonumams. Todėl kiekvienais metais nepraleidžiu progos su linksma kompanija pasiplaukioti baidarėmis Lietuvos vandenyse. Praeitą vasarą pasirinkome upę šalies pietuose (apie kurią, iki to laiko, nieko nebuvome girdėję) – Verknę. 
Labai nesinorėjo, kad upė būtu lengvai įveikiama 
(juk visose kliūtyse ir slypi visi smagumai) ir pripažinsiu ji mūsų nenuvylė. Pradėję plaukti pievų apsupty, kur lengvai galėjome išgirsti ir net užuosti netoliese besiganančias karves, netrukus įplaukėme į mišką. Prieš tai sustoję papietauti, o gal greičiau tik papusryčiauti, vienoje sodyboje ant kranto. Močiutė į mus tik kreivai pašnairavo (maždaug, kaip čia drįstame brautis į jos teritoriją) , bet nekreipdami į ją dėmesio (nes visos pakrantės yra viešo naudojimo) išsitraukėme turimus mėsgalius.
Verknės upė (iš asmeninio archyvo)
Miškinė, o gal greičiau laukinė upės dalis, tikrai nebuvo paprastas kąsnelis. Taip, patyrusiems ir kalninių upių ekstrymą mėgstantiems irkluotojams, spėju, ten gal ir nebūtų kas veikti, bet tokiems mėgėjams, kaip mes, tai buvo idealu. Tikrai netrūko nulinkusių ir iš po vandens kyšančių šakų, dugne pasislėpusių akmenų ar staigių posūkių, kurių neįveiksi neįvaldęs“ reikiamos technikos.
Ups! Apvirto! (iš asmeninio archyvo)
Paklausite, o kaip plaukimas be valčių apvirtimo? Neišsisukome ir be to. Kadangi vaikinai norėdami išvengti kliūties nusprendė pasilenkti į tą pačią pusę, deja, atsidūrė po vandeniuKas gerokai prailgino mūsų 8 km plaukimą ir praskaidrino visą dieną! Niekas negalėjo jiems padėti, nes visi krantai buvo velniškai dumblėti, o upė toje vietoje, kaip tyčia, tikrai gili, tai jiems teko krapštytis vieniems. Nepaisant to, kad pusė dekių sušlapo, diena buvo praleista tiesiog nuostabiai. Upės sudėtingumą įvertinčiau - tvirtas 2 arba silpnas 3 (5-alėje sistemoje), o kraštovaizdis, tai tikrai 5!


Naudinga informacija

Verknės upė (iš asmeninio archyvo)
Jei jau plauksite (ką tikrai labai labai rekomenduoju) nepamirškite pasitepti kremu nuo saulės, nors diena ir atrodys apsiniaukusi, bet vis tiek grįšite raudoni kaip krabai. O svarbiausia su savimi pasiimkite puikią nuotaiką ir tada nei apsiniaukęs dangus, nei apvirtusi baidarė nesugebės sugadinti dienos. Baidarių nuoma - http://www.upiu-labirintas.lt/index.php (ši „kompanija“ pasirodo ne tik baidares gali jums išnuomoti, bet ir pasiūlyti puikių atrakcijų, kaip kelių dienų orentacinį plaukimą: dieną bačką alaus gurkšnoji, o naktį, pradedi irkluoti, o alutis, tik padeda geriau vandeny susiorientuoti). 

1 komentaras:

  1. Plaukėme su šeima praitą vasarą Verkne todėl galiu tik pritarti išsakytai nuomonei, kad ši upė tikrai nėra tiems kurie nori lengvai praplaukti. Šią vasarą plaukėme Žeimena: https://www.baidariu.lt/zeimena-2d-34km/ Tai galiu pasakyti, kad tai upė tiems, kurie mėgsta plaukti atsipalaidavę ir grožėtis aplinkui esančia gamta. Visiems rekomenduoju nes labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti